Mina och mina systrars Jular var ju densamma.Fast vi dem minns olika.

Alla Jular, var ju som vilken annan jul som helst. Det skulle vara gran och mycket paket under granen. Pappa satte alltid dit ljusgirlangerna som satt i en kartong med hål för varje ljus.Inget trassel där inte.

Sedan hade vi änglahår.Något syntetiskt som kliade om vi fick det på oss.Glasfiberull kan det ha varit.Det skulle läggas lite på varje ljus.Och glitter,glaskulor mest röda tror jag.

Sen fick vi hänga upp sådant vi gjort i skolan, det var väl tomtar,änglar,små julbockar ja allt som hörde julen till. Minns särskilt en Domherre i garn.

Så här såg nog våran gran ut innan den var klädd.

Fast större.

Tror Pappa kände någon som hade granar, som han köpte av.

Min Mormor bodde ju i Göteborg.Så där köptes senaste i leksaker som var inne.Vi var nog lite bortskämda med att få mycket paket varje Jul, inte bara mjuka paket.Massor av leksaker.Sådana men kunde skruva upp minns jag särskilt. Pappa gillade bilarna.Och det gjorde jag med.Säkert fick jag dockor.men konstigt nog minns jag bara de stora babydockorna som Mamma och Pappa köpte i Paris varav en docka var färgad.En pojkdocka. Den fick mina systrar. De hade kläder som var lagom till en riktig baby.

För att inte tala om all mat vi hade.Grisfötter.Det älskade jag och Pappa.Allt som Pappa gillade tyckte jag också om.Köttbullar,prins -och prinsess-korvar,syltor,ostar.Äppelost, som vi kallade Holländsk Edamer för den hade rött parafinhölje. Sallader,rödkål. Det tyckte jag om. Sill fanns det säkert, men det år inte jag, bara sardiner i olja skinn-och benfria.

Och så hemlagad risgrynsgröt. Fanns nog inte att köpa färdig på den tiden.

Skinka var ganska stor och med ben, som Pappa höll i när han skar tunna skivor, så de knappt höll ihop. Vi ville ha det så.

Julafton då var det glam och stoj, vi sjöng när Mamma spelade piano och Mormor gitarr.Även Mormor kunde spela piano.

Och tomte hade Mamma ordnat.Som kom och skrämde slag på mig.Vet inte om jag skrivit om första gången jag fick se Tomten.Men det får bli en annan berättelse från min bardoms Jular.